MobilePay Dankort + VISA/Dankort VISA VISA Electron Mastercard Maestro

Alt om solfilm - Læs vores FAQ om solfilm og vinduesfolie

Vi har gennem årene fået rigtigt mange gode spørgsmål om solfilm og vinduesfilm og har her samlet de vigtigste. Et vigtigt spørgsmål er naturligvis hvordan dataene om solfilm som fremgår på produkterne læses. Her er en forklaring:
 

Solenergi absorbering

Viser hvor meget af den afviste varme som bliver absorberet i vinduet. Hvis du fx. vælger en solfilm, som har en absorbering på 70%, vil dine vinduer blive meget varme når solen står på. En solfilm med 26% absorbering, vil blive meget mindre varme, og er derfor også mere effektiv mod varme fra solen. Har du lavenergi vinduer, anbefaler vi typisk, at man holder absorberingen på under 40%, for at reducere risikoen for skader på glasset.


Udvendig refleksion

Viser hvor meget mere dine vinduer vil ”skinne” når solfilm er monteret. Vælger du fx. en Argent Silver 80 med en udvendig refleksion på 55%, vil du tydeligt kunne se, at du har monteret solfilm i dine vinduer. Jo højere en refleksion, jo nemmere vil du kunne spejle dig i dine vinduer.
 

Lysgennemgang

Viser hvor meget lys der kommer gennem solfilmen. Monterer du eks. en solfilm med 70% lysgennemgang, som er en af de lyseste solfilm, vil du næsten ikke miste noget af det naturlige dagslys. Vælger du i stedet en solfilm med 12% lysgennemgang, vil du miste en del af dit dagslys, og måske savne lyset i de mørke måneder.

HUSK at lysgennemgangen meget ofte har betydning for hvor effektiv solfilmen er mod varme og blænding. Jo lavere lysgennemgang, des mere effektiv. Jo højere lysgennemgang, des mindre effektiv. Er man i tvivl, kan man med fordel vælge en solfilm som ligger midt i alle data. Vælger man en solfilm med eks. 10% lysgennemgang, kan man tro at der bliver helt mørkt, og man ikke kan se noget indenfor. Men ens øjne, kompenserer for det manglende lys, så selv en lav lysgennemgang på eks. 10%, virker faktisk ikke af særlig meget, du skal altså ikke tænde lys, for at se noget, det er måske mere som at gå med lyse solbriller indenfor.
 

UV reduktion

Viser hvor meget UV lys den pågældende solfilm blokerer. UV lys er medvirkende til falmning af inventar og udstillede varer, og kan være årsag til hudkræft. ALLE vores solfilm afviser mere end 99% UV stråler.
 

Blændingsreduktion

Viser hvor meget af solens skarpe lys, den pågældende solfilm afviser. Jo højere blændingsreduktion, des mindre blænding får du i eks. øjne og skærme. Hvis du har store problemer med blænding i øjne eller skærme, eller vil du gerne afskærme mod folk som kigger ind af dine vinduer, skal du vælge en solfilm med en så høj blændingsreduktion som muligt. Husk, at jo høre blændingsreduktion, des mindre lys vil der typisk komme igennem dine vinduer.


Solenergi afvist

Viser hvor meget af den direkte varmestråling som kommer gennem vinduet bliver afvist. Solenergi er en kombination af solens varme stråler og IR stråler, som varmer mennesker, dyr, overflader og rum op. Hvis du prøver at stille dig hen foran et vindue, når solen står direkte på, vil du kunne mærke en skarp strålevarme på din krop. Monterer du fx. en solfilm med en solenergi afvisning på 50%, vil den strålevarme som du oplever foran dine vinduer, blive reduceret med 50%.

1. Hvilken solfilm skal jeg vælge?

Det er vigtigt, at man vælger en solfilm som passer til ens vinduestype. Har du lavenergiruder, anbefaler vi altid udvendig montering. Har du enkeltlags- eller termoruder, kan du frit vælge, om du vil montere ind- eller udvendig, disse ruder tåler begge dele. Solfilm er ALTID mest effektiv, når det monteres udvendigt, uanset rudetype. Men nogle gange, kan der være forhold, som gør at man bedst/nemmest monterer solfilm indvendig, det må man helt selv vurdere hvad der er bedst i egen situation.

 

Vi får mange forespørgsler på solfilm som skal være helt transparent, reducere meget varme, reducere blænding og samtidig være umulig at se ind af UDEN at ændre udsynet indefra. Den slags solfilm findes desværre ikke, og derfor handler det om at finde det bedste kompromis for dig.     Det er derfor vigtigt at læse vores guide herunder, samt forklaring til vores data, for her står alt hvad vi selv kan fortælle dig. I sidste ende er det dine vinduer og dig der skal leve med varmen og lyset som er der (eller forsvinder). Derfor skal valget af solfilm være 100% dit eget.

2. Skal solfilm monteres indvendig eller udvendigt

Generelt får man den bedste varmereduktion, ved at solen rammer solfilmen FØR den rammer vinduet, så udvendig solfilm bør altid være 1. prioritet. På glas hvor udvendig montering ikke er en mulighed, kan man i stedet benytte en indvendig solfilm. 

På nyere 3-lags lavenergivinduer (eller vinduer fra 2010 og frem) skal du som udgangspunkt altid montere solfilmen udvendigt på dine vinduer.   På ældre 2-lags lavenergivinduer (typisk fra før 2010) kan man ofte godt montere solfilm på indvendig side, uden stor risiko for revnedannelser.   Gamle termovinduer tåler det meste, også vores indvendige solfilm. Gamle termoruder har typisk ingen kodeskrift i rudekanten, og der må ikke stå noget som ARGON, GAS, Low e. 

Lavenergiruder kendetegnes ofte ved tekster i rudekanten med fx. ARGON, GAS, Low e, og i det hele taget med en lang kodelignende tegnsætning.   Er du i tvivl om hvilken vinduestype du har, skal du kontakte en glarmester (eller din ejendomsbestyrer). Solfilmgruppen kan ikke vejlede i vinduestyper, og påtager sig intet ansvar for forkert monteret solfilm på dine vinduer. Hvis du har lavenergivinduer, anbefaler vi altid udvendig montering, for det virker bare bedst. Har man ældre enkeltlags- eller termoruder, kan man godt finde solfilm som kan monteres på den indvendige side, da disse ruder kan holde til meget mere, de er ikke så ”skrøbelige”. 

Men hvis man går efter den bedste effekt på solfilm, vil man altid få det bedste resultat, hvis man monterer på den udvendige side, (UANSET vinduestype) da solens stråler så vil ramme solfilmen som det første.

3. Hvordan finder jeg ud hvilken vinduestype jeg har?
På nyere vinduer, kan du se rudetypen i kantlisten, indvendigt mellem glassene, der står typisk noget med ”low e”, ”argon”, ”gas”, ”energi a” mm. Lidt firkantet kan man også sige, at alle nyere vinduer fra ca. år 2010 SKAL have solfilm på den udvendige side. Almindelige enkeltlags- og termoruder, kan godt tåle at få monteret korrekt solfilm på indvendig side.
4. Har i forslag til mørke/spejlende solfilm mod varme, indkig og blænding?

For at afskærme mod blænding og/eller indkig, er man nødt til at vælge en mørk eller meget spejlende solfilm. Jo mørkere, eller mere spejlende solfilm du vælger, des svære er det at kigge ind ad dine vinduer. Men det er vigtigt at huske på, at UANSET hvilken solfilm du vælger, kan man ALTID kigge ind, når der er lyst inde, og mørkt ude.

Meget mørke eller spejlende solfilm, reducerer også mest solvarme. Jo mere man ”lukker af”, des mørkere bliver det inde, jo svære er det at kigge ind, og jo mere varme holder man ude. Man kan IKKE få en næsten usynlig solfilm, som fjerner eller reducerer indkig og/eller blændning mærkbart, det findes ikke. Blænding og indkig skal reduceres ved hjælp af mørke eller spejlende solfilm.


Indvendig montering (1 er mest effektiv)
 

1. Argent Silver 80 Den bedste mod indkig og blændning

2. Argent Silver 70 Et oplagt valg, hvis du vil have noget lidt midt imellem

3. Argent Silver 50 Ikke god mod indkig og blændning, men afviser over 50% solvarme


Udvendig montering (1 er mest effektiv)
 

1. Vista 99 XC Den ultimative solfilm mod indkig, OGSÅ når der er mørkt ude og lyst inde

2. Chrome 285 En af de mest almindelig solfilm mod varme, lys/blændning og indkig

3. Stainless Steel 15 Meget effektiv spejlsolfilm, som ser en anelse mørkere ud end traditionelle spejlsolfilm

4. Stainless Steel 25 En super flot spejlsolfilm, som ser en anelse mørkere ud end traditionelle spejlsolfilm

5. Chrome 270 En lysere udgave end Chrome 270, mindre god mod indkig, men stadig super mod varme
 

5. Har i forslag til neutrale solfilm som holder varmen ude?

Hvis du ønsker at reducere varmeindfaldet gennem dine vinduer, uden at vinduerne bliver for mørke eller spejlende, kan det lade sig gøre med vores neutrale solfilm. Disse solfilm har ikke meget farve eller spejl i sig, så de er også oplagte til butikker og museer, hvor man ønsker at kunne kigge ind igennem vinduerne, og samtidig undgå at miste for meget lysindfald. Neutrale solfilm er typisk ikke helt så effektive mod varme, som solfilm med meget spejleffekt (læs punkt 2). Neutrale solfilm egner sig ikke til problemer med blænding og indkig, men er udelukkende effektive mod for meget varme. Neutrale effektive solfilm, er typisk lidt dyrere end andre solfilm, da de er væsentligt mere kostbare at producere. De helt neutrale solfilm, kan næsten ikke ses, når de er monteret korrekt.

Indvendig montering (1 er mest neutral/usynlig)
 

1. Pleolit SP75 Afviser 53% varme, er er stort set usynlig, bortset fra en lille bitte toning i filmen

2. MultiGlass 66 Afviser 66% varme, men kan have en lille smule guldskær under nogle lysforhold. Bør derfor ikke anvendes til eks. butikker hvor man altid skal kunne se helt uhindret ind igennem vinduerne.

Udvendig montering (1 er mest neutral/usynlig)

1. 3M Prestige 70 Afviser 61% varme og er den absolut mest foretrukne neutrale solfilm mod varme

2. 3M Prestige 40 Afviser 71% varme og er den mest effektive film mod varme, når man stadig ønsker et ret neutralt "look"

6. Har i forslag til solfilm mod falmning og UV-stråler?

Falmning skyldes flere ting, bla. sollys, solvarme, UV stråler, men også indvendige spots og rumtemperatur. Solfilm kan ikke forhindre falmning, men det kan forlænge levetiden på udstillede varer og produkter betydeligt. Falmning er typisk et problem for butikker og museer, hvor man også er afhængig af, at man kan kigge uhindret ind igennem sine vinduer.

Derfor kan man med fordel bruge vores mest neutrale solfilm, som afviser varme og de fleste UV stråler, men ikke tager meget lys. Alle solfilm tager som udgangspunkt mindst 99% UV-stråler, så næsten uanset hvad du monterer, vil du opnå en markant forskel i eks. falmning af inventar og udstillede genstande.

 

Vores UVC 1 film tager et bredere spektrum af UV-stråler, så har du meget kostbare genstande som har stor betydning for dig, vil denne være den bedste solfilm. UVC 1 er tæt på usynlig når den er monteret korrekt.


Indvendig montering (1 er mest neutral/usynlig)
 

1. Clear UVC 1 Afviser 14% varme og er det bedste valg, hvis du kun har problemer med falmning
2. Pleolit SP75 er en ny solfilm som er næsten usynlig inde- og udefra men også rigtig god imod falmning

7. Jeg ønsker en nærmest usynlig solfilm, som fjerner varmen
Der findes solfilm som man næsten ikke kan se på sine vinduer. Disse solfilm koster ofte mere end traditionelle solfilm, da de er meget kostbare at udvikle. Helt klare solfilm er udelukkende gode til at fjerne varme, så der ikke bliver så varmt i dine rum. Klare solfilm fungerer ikke, hvis du har problemer med lys/blænding eller generende indkig. Disse solfilm er nærmest usynlige, og er kun udviklet til at fjerne solvarme (og UV-stråler).
8. Jeg ønsker at afskærme for sollys, blænding eller nysgerrige blikke

Når man ønsker mindre lys/blænding/indkig, kan man kun gøre dette, ved hjælp af solfilm med spejleffekt. Når man monterer disse solfilm, vil der automatisk komme mindre lys i dine rum, og dine vinduer vil se mere spejlende ud, afhængig af hvor kraftig en solfilm du vælger. Man kan altså IKKE lave en usynlig løsning, når man skal gøre noget ved for meget lys/blænding eller indkig, det kan ikke lade sig gøre.

Et godt sted at starte er at kigge på vores spejlende solfilm hvis du vil hindre for indkig og undgå blænding.

9. Jeg ønsker en usynlig solfilm, som fjerner blænding og indkig
Det kan desværre ikke lade sig gøre, er noget usynligt, kan det hverken fjerne lys, blænding eller indkig. Se punkt 3 for at komme nærmere den løsning som løser problemet bedst.
10. Jeg ønsker at fjerne UV-stråler / jeg ønsker solfilm mod falmning
ALLE solfilm fjerner ca. 95% UV-stråler, så hvis du ikke har et specifik behov for noget ekstra ordinært, kan du vælge den solfilm som du ønsker. Har du eks. en butik, eller er du fra et museum, så kan du have behov for en helt lys solfilm, som udelukkende fjerner flest mulig UV-stråler, så du minimerer risikoen for falmede varer og produkter. Vores Museum solfilm fjerner mere end 99% af alle UV-stråler, og i et bredere spectra end almindelig solfilm, derfor er denne solfilm bedst egent mod bla. falmning. Husk på, at falmning består af tre ting, 1. UV-stråler, 2. sollys og indvendig belysning, samt varme- og varmestråler. Hvis man udelukkende monterer en Museum solfilm, vil du altså stadig opleve falmning, hvis du får meget lys og solvarme ind gennem dine ruder, og hvis du evt. også har mange spot i dine vinduer. Vil du have en mere effektiv solfilm mod falmning, skal du find én solfilm som også fjerner lys/blænding, og varme, men så har du ikke længere en nærmest usynlig løsning til dine vinduer.
11. Kan jeg selv montere min solfilm?

Man kan godt selv montere solfilm i sine vinduer, hvis man afsætter god tid og omhyggelighed til det. Der medfølger en monteringsanvisning, og der er også en QR kode, som linker til flere videoer som viser hvordan du skal montere din solfilm. Se vores monteringsanvisninger for solfilm.

12. Kan man vaske vinduer når man har solfilm på?
Alle vores solfilm har en antiridse belægning på, så den er ekstra beskyttet mod snavs og ridser. Solfilmen kan dog stadig blive ridset hvis man er uheldig, og over årene, vil du nok opleve små ridser hvis du kigger godt efter.
13. Kan man fjerne solfilmen igen på et senere tidspunkt?
Man kan altid afmontere solfilm hvis man ønsker det, og det er nemmest i temperaturer + 20 grader. Man kan tage et skarpt knivblad, løsne solfilmen i et hjørne, og trække det forsigtigt af. Er man ”heldig”, kommer al limen af med det samme, hvis ikke, kan man sprøjte noget lunkent sæbevand på limen, og skrabe limen af med en pro afrenser med et nyt knivblad monteret.
14. Hvor lang tid holder solfilm?
11. Alle vores solfilm har mindst 10 års produktgaranti mod bla. afskalning, delaminering, gulning og afmetallisering.
15. Kan jeg bestille et tilbud hvor i kommer og monterer solfilm hos os…?

Ja, hvis du udfylder vores tilbudsformular, og skriver dine ønsker og vinduesmål, sørger vi for at du får et tilbud på solfilm, typisk indenfor max. 48 timer. Vær opmærksom på, at vi sender henvendelser udenfor vores eget område videre til udvalgte samarbejdspartnere, da vi ikke selv kan servicere opgaver udover Storkøbenhavn.

16. Kan i montere solfilm i hele Danmark?

Ja, vi har et samarbejde med montører over det meste af Danmark. Bor du eks. i Århus, sender vi din henvendelse videre til den samarbejdspartner som bor tættest dig. Du vælger helt selv, om du ønsker at gå videre med denne samarbejdspartner, og en evt. aftale laves jer to i mellem. Bestil et tilbud på montering af solfilm her.