Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Maestro VISA MasterCard MobilePay

Alt om solfilm

1. Sådan vælger du selv den bedste solfilm til dine vinduer.
Når man skal vælge solfilm, handler det meget om smag, fornemmelse og kompromisser. Ofte vil man gerne have fjernet al solvarme og al blænding, men solfilmen skal være helt gennemsigtigt. Det siger næsten sig selv, det kan ikke lade sig gøre, desværre. Man skal fokusere på de problemer man oplever som de værste, og finde den eller de solfilm, som løser problemerne bedst. Alle solfilm hjælper mod varme, mere eller mindre. Skal du løse problemer med lys, skal du vælge mørke solfilm, som så tager meget af det naturlige lys. Derfor gælder det hele tiden om, at finde en solfilm, som løser dine problemer bedst mulig, under hensyntagen til hvor meget lys du kan "nøjes" med at få ind af dine vinduer. Hver gang man vælger en lysere eller mørkere solfilm, får det betydning for dens effektivitet. Så det er meget smag og behag, kompromisser, hvad vil du ofre, for at løse dit problem bedst muligt, eller hvor lidt vil du nøjes med at gøre ved det, for eks. at beholde dit dagslys.

Det er vigtigt og en stor hjælp, at du læser vores guide herunder, samt forklaring til vores data, for her står alt hvad vi selv kan fortælle dig. I sidste ende, er det dine vinduer, det er dig der skal leve med varmen og lyset som er der, eller forsvinder, så beslutningen af den valgte solfilm, skal være 100% din egen.

 

2. Læs dette afsnit med solfilm mod varme, indkig og blænding, de mest effektive solfilm.

For at afskærme mod blænding og/eller indkig, er man nødt til at have en mørk eller meget spejlende solfilm monteret i sine vinduer. Jo mørkere, eller mere spejlende solfilm du vælger, des sværre er det at kigge ind af dine vinduer. Men det er vigtigt at huske på, at UANSET hvilken solfilm du vælger, kan man ALTID kigge ind, når der er lyst inde, og mørkt ude. De mørke og mest spejlende solfilm tager også mest sollys, og er derfor også bedst til at reducere blænding i øjene og skærme. Ulempen ved de mørke solfilm kan være, at de ikke slipper så meget lys ind i rummet, som derved kan opleves at blive en smule mørkere.

 

3. Hvornår bruger man udvendig solfilm?

Udvendige solfilm er super gode til eks. lavenergi vinduer, da der ikke er mange typer indvendig solfilm, som kan monteres på disse vinduer. Udvendig solfilm, vil altid være at foretrække, på alle typer vinduer, hvis man udelukkende tænker på varmeafvisning, da man afviser solens varmestråler INDEN de trænger igennem vinduet. Men, der er ulemper ved udvendig solfilm, såsom højere pris, pga. ekstra laminat og lim på disse filmtyper, kortere garanti pga. ”vind og vejr”, samt er det svære at lave en super flot montering udendørs, også vind og vejr. Så hvis man kan, anbefaler vi altid indvendig montering så vidt muligt, men af forskellige årsager, kan en udvendig montering være det helt rette løsning.

Man kan forstærke sin udvendige solfilm, ved at lægge en syrefri fuge hele vejen rundt i kanten på sine vinduer efter montering.

 

4. Vores bedste solfilm mod varme, indkig og blænding (til indvendig montering) hvor 1 er mest effektiv:

1. Argent Silver 80, den som alle kender som den bedste mod indkig, dog er den nye Vista 99 endnu bedre

2. Argent Silver 70, et oplagt valg, hvis du vil have noget lidt midt imellem

3. Argent Silver 50, Ikke særlig effektiv mod indkig

 

5. Vores bedste solfilm mod varme, indkig og blænding (til udvendig montering) hvor 1 er mest effektiv:

1. Vista 99 XC, er den ultimative solfilm mod indkig, OGSÅ når der er mørkt ude, og lyst inde, ingen solfilm gør det bedre mod indkig

2. Chrome 285, på samme tid den bedste mod varme

3. StainlessSteel 15, super effektiv solfilm, som spejler en anelse mere mørk end Platin 285 XC

4. StainlessSteel 25, meget flot og effektiv solfilm, giver et eksklusivt look

 

6. Husk, jo lavere lysgennemgang du vælger (de solfilm er er gode mod indkig, har alle en lav lysgennemgang), des bedre er solfilmen til at løse dine problemer mod indkig. Men jo lavere lysgennemgang, betyder også mørkere solfilm, og mindre lys ind i dine rum. Så vil du ikke miste for meget lys inde, skal du måske ikke vælge den mørkeste solfilm, men i stedet en mellem solfilm, som så heller ikke vil løse opgaven lige så godt, som de mørke og mere spejlende solfilm med lavere lysgennemgang. Det er alt sammen et spørgsmål om kompromis, og det er kun dig selv som kan træffe den rigtige beslutning, om du vil have så lidt indkig som muligt, og derved miste noget dagslys, eller vælge en mellem/lysere solfilm, hvor man så kan kigge en smule ind, men hvor du heller ikke mister så meget dagslys.

 

BEMÆRK: MAN KAN ALTID KIGGE IND IGENNEM ALLE TYPER SOLFILM, HVIS DER ER MØRKT UDE, OG LYST INDE. DET HJÆLPER IKKE AT MONTERE FLERE LAG, ELLER KOMBINERE FLERE FORSKELLIGE TYPER SOLFILM.

 

7. Læs dette afsnit med neutrale solfilm som holder varmen ude og minimerer falmning*, særdeles velegnede til eks. butikker, museer og udstillinger.

Hvis du ønsker at reducere varmeindfaldet igennem dine vinduer, uden at dine vinduer bliver for mørke eller spejlende, kan det lade sig gøre med vores neutrale solfilm. Disse solfilm har ikke meget farve eller spejl i sig, så de er også oplagte til butikker og museer, hvor man ønsker at kunne kigge ind igennem vinduerne, og også undgår at miste for meget lysindfald. Neutrale solfilm er typisk ikke helt så effektive mod varme, som solfilm med meget spejleffekt, tilgengæld kan man næsten ikke se dem, når de er monteret. Neutrale solfilm egner sig ikke til problemer med blænding og indkig.

8. Vores mest neutrale solfilm mod varme og UV-stråler / falmning (til indvendig montering) hvor 1 er mest neutral/usynlig:

1. Clear UV 1, solenergi afvist 14%, det bedste valg, hvis du kun har problemer med falmning, og vil have en næsten usynlig solfilm

2. Spectra 30, solenergi afvist 49%, super mod falmning, og tager samtidig en del varme, som er vedvirkende til falmning

3. Neutral 40 UVC, solenergi afvist 42%, super effektiv solfilm mod varme og falmning, en smule mere tonet end Clear UV 1

4. MultiGlass 66, solenergi afvist 66%, kan have en lille smule guldskær under nogle lysforhold, bør derfor ikke anvendes til eks. butikker hvor man altid skal kunne se uhindret ind igennem vinduerne.

9. Vores mest neutrale solfilm mod varme og UV-stråler (til udvendig montering) hvor 1 er mest neutral/usynlig:

1. Llumar THE 80 BL HPR, solenergi afvist 54%, super god mod varme, meget svagt blålig toning

2. 3M Prestige 70, solenergi afvist op til 61%, den absolut bedste neutrale solfilm mod varme, nærmest usynlig

3. Platin 250 XC, solenergi afvist 63%, gør vinduer en smule mere spejlende, ikke velegnet til eks. butikker

4. 3M Prestige 40, solenergi afvist 71%, gør vinduer noget mørkere, ikke velegnet til eks. butikker


10. Disse solfilm er pga. deres neutrale design, IKKE velegnede mod blænding og generende indkig. De er udelukkende produceret til at være en så ”usynlig” som mulig beskyttelse mod solens varmestråler. Fordi disse solfilm er meget lyse, afviser de ikke helt så meget varme, som vores mørke og spejlende solfilm. Til gengæld, kommer der stadig meget lys ind igennem sine vinduer, modsat de mørkere og spejlende solfilm. Neutrale effektive solfilm, er typisk lidt dyrere end andre solfilm, da de er væsentligt mere kostbare at producere. De helt neutrale solfilm, kan næsten ikke ses, når de er monteret korrekt, det er derfor vi ofte kalder det en usynlig løsning.

*Falmning skyldes flere ting, bla. sollys, solvarme, UV stråler, men også indvendige spots og rumtemperatur. Solfilm kan ikke forhindre falmning, men det kan forlænge levetiden på udstillede varer og produkter betydeligt. Falmning er typisk et problem for butikker og museer, hvor man også er afhængig af, at man kan kigge uhindret ind igennem sine vinduer. Derfor kan man med fordel bruge vores mest neutrale solfilm, som afviser varme og de fleste UV stråler, men ikke tager meget af lyset, dvs. de næsten virker som en usynlig løsning, se disse typer:

 

Kan du selv montere solfilm i dine vinduer..!

11. Hvis du følger vores guides til montering af solfilm, er det ikke super svært at montere solfilm i sine vinduer. Vi foreslår at man ser vores videoer et par gange, og downloader vores monteringsanvisning, så bør man være godt rustet til at lave et godt resultat på sine vinduer.

 

Vejret i Danmark

 

Solenergi absorbering

Viser hvor meget af den varme som ikke kommer ind igennem dine vinduer, bliver absorberet i vinduet. Hvis du eks. vælger en solfilm, som har en absorbering på 70%, vil dine vinduer blive meget varme når solen står på. Har du lavenergi vinduer, anbefaler vi typisk, at man holder absorberingen på under 40%, for at reducere risikoen for skader på dine vinduer. Jo lavere en absorbering, des køligere vil dine vinduer føles, når solen virkelig brænder igennem dine vinduer.

 

Udvendig refleksion

Viser hvor meget mere dine vinduer vil ”skinne”, når du har monteret den pågældende solfilm. Vælger du eks. en IR6070 med en udvendig refleksion på 6%, vil du nærmest ikke se nogen forandring på dine vinduer. Vælger du derimod en Argent Silver 80, men en udvendig refleksion på 55%, vil du tydeligt kunne se, at du har monteret solfilm i dine vinduer. Man kan sige, at jo højere en refleksion, des nemmere vil du kunne spejle dig selv i dine vinduer, når den pågældende solfilm er monteret.

 

Lysgennemgang

Viser hvor meget lys der kommer igennem dine vinduer, når du har monteret den pågældende solfilm. Monterer du eks. en solfilm med 70% lysgennemgang, som er en af de lyseste solfilm, vil du næsten ikke miste noget af det naturlige dagslys. Vælger du i stedet en solfilm med 12% lysgennemgang, vil du miste en del af dit dagslys, og måske savne lyset i de mørke måneder.

HUSK, at lysgennemgangen meget ofte har betydning for hvor effektiv solfilmen er mod varme og blænding. Jo lavere lysgennemgang, des mere effektiv, jo højere lysgennemgang, des mindre effektiv. Er man i tvivl, kan man med fordel vælge en solfilm som ligger midt i alle data.

 

UV reduktion

Viser hvor meget UV lys den pågældende solfilm forhindrer i at komme igennem dine vinduer. UV lys er medvirkende til falmning af inventar og udstillede varer, og kan være årsag til hudkræft. ALLE vores solfilm afviser mere end 99% UV stråler.

 

Blændingsreduktion

Viser hvor meget af solens skarpe lys, den pågældende solfilm afviser. Jo højere blændingsreduktion, des mindre blænding får du i eks. øjne og skærme. Hvis du har store problemer med blænding i øjne eller skærme, eller vil du gerne afskærme mod folk som kigger ind af dine vinduer, skal du vælge en solfilm med en så høj blændingsreduktion som muligt. Husk, at jo høre blændingsreduktion, des mindre lys vil der typisk komme igennem dine vinduer.

 

Solenergi afvist

Viser hvor meget af den direkte varmestråling som kommer igennem dine vinduer, bliver afvist af den pågældende solfilm. Solenergi er en kombination af solens varme stråler og IR stråler, som varmer mennesker, dyr, overflader og rum op. Hvis du prøver at stille dig hen foran et vindue, når solen står direkte på, vil du kunne mærke en skarp strålevarme på din krop. Monterer du eks. en solfilm med en solenergi afvisning på 50%, vil den strålevarme som du oplever foran dine vinduer, blive reduceret med 50%, hvilket du vil mæske som en kæmpe forskel.


Se vores kanal på
https://www.youtube.com/user/Solfilmgruppen

Vi har samlet nogle små videoer som viser hvordan man bla. monterer solfilm, sikkerhedsfilm og Sunflex gardiner, samt afmonterer solfilm. Der vil løbende komme flere videoer til, som viser hvordan du får mest ud af vores produkter.

 

Copyright Solfilmgruppen A/S 2020